הרעיון מאחורי S.A.I.S, הוא לתת גירוי שווה לכל סוגי סיבי השריר. סיבי השריר מתחלקים ל-3 קבוצות עיקריות: סיבים אדומים "איטיים" (Type I), אלה סיבים שעובדים בעיקר תחת עומס קטן וממושך, כמו סט מרובה חזרות. סיבים לבנים "מהירים" (Type IIb), אלה סיבים שעובדים בעיקר תחת עומס גבוה לזמן קצר כאשר נדרש להפיק כח מירבי. עבודה כזאת קיימת בסט מועט חזרות. סיבים נוספים הם סיבים ורודים (Type IIa), שהם למעשה סוג של שילוב בין שני הסוגים האחרים.
S.A.I.S מנסה לשלב עבודה בצורה כזאת שתתחלק באופן שווה לכל הסיבים:
סט אחד של 20 חזרות לסיבים אדומים, 2 סטים של 10 חזרות לסיבים ורודים ו-3 סטים של 6 חזרות לסיבים לבנים. למה 3 סטים של 6 ורק סט אחד של 20? כדי שהנפח הכללי יהיה שווה. 1x20=20, 3x6=18. בערך אותו דבר.
הרעיון יפה ונכון, אבל התוכנית לא מיושמת באופן חכם מאחר ושרירים קטנים מקבלים כאן נפח אימון זהה לשרירים גדולים, כלומר 58 חזרות סה"כ באימון לבייספס בזמן שהגב גם מקבל 58 חזרות סה"כ. הבעיה היא לא השרירים הקטנים/גדולים, אלא עצם העובדה שעבודה על גב וחזה מתבצעת ברובה עם תרגילים מורכבים, שבהם גם השרירים הקטנים יותר עובדים. ולכן סה"כ העבודה על שרירים קטנים יוצאת גבוהה יותר מעבודה על שרירים גדולים, אולי אפילו עבודה כפולה במקרים מסויימים.
למרות זאת, אפשר לדעתי להנדס את התוכנית באופן חכם יותר, ובכל זאת, אני חושב שכדאי כבר לעבוד עם תוכנית שלוקחת את אותן עקרונות ומיישמת אותן בצורה נכונה יותר, כמו התוכנית של לייל מקדונלד ששמתי כאן.
לגבי Max-Ot, היא לא מיועדת לכח. זה נכון שהעבודה בה מתרכזת בטווח חזרות נמוך, אך אין זה אומר בהכרח שזה מיועד לכח, מאחר והיפרטרופיה מתרחשת גם בטווחים נמוכים. לא יודע עד כמה היא יעילה, אף פעם לא ניסיתי אותה. לפי תגובות מפורומים בחו"ל (BB.com למשל) הבנתי שהיא לא משהו. אם זכור לי היטב, היא עמוסה בתרגילים עם נפח אימון גבוה מהרגיל, לא משהו שאני כל כך דוגל בו, אבל אני אשתדל לתרגם אותה בזמן הקרוב.
|