ציטוט:
פורסם במקור על ידי m0she
אמרתי שיש לעם ישראל עוד ערכים מעבר לדת. זאת אומרת, אפשר ללמד ערכי מוסר אוניברסליים דרך מקורות יהודיים/ישראלים ומבחינתי זה בסדר גמור. זו דוגמא לשילוב של המורשת של עם ישראל עם ערכים אוניברסליים. מעבר לכך, יש לעם ישראל עוד הרבה היסטוריה מעבר לתנ"ך שאפשר להנחיל בחינוך.
אני מסכים איתך שיש חוסר ידע באספקטים מסויימים של היהדות בקרב הציבור הרחב. אני יודע שיש כיום פרויקט חביב שבמסגרתו לומדים בחטיבת הביניים 100 או 1000 מושגי יסוד, אני לא זוכר בדיוק. זו עוד דוגמא טובה לכך שאפשר להנחיל מושגים חשובים בלי להתעסק יותר מדי בדת - אפשר להסביר מה זה אסרו חג בלי להגיד שאלוהים ברא את העולם והוא כל יכול.
בנוגע למוסר, אני לא כל כך מסכים איתך. אני לא רואה את הדת היהודית כמוסרית, מתוקף העובדה שהיא כופה עליי בתור בן לאדם שמגדיר עצמו כיהודי לעמוד בכל חוקיה אחרת אני אאלץ לתת את הדין - במיתה, במלקות וכו'. מבחינתי, הכל מתגמד ליד זה.
|
שים לב שרשמתי אספקים מסויימים, אני גם חושב שלא הכול כדין.
אבל אל תשכח שהכול תלוי זמן.... כשהתורה נכתבה/ירדה מהשמיים (לבחירת האינדיווידואל), זאת הייתה "עת לעשות להשם". כל גילוי של חוסר הליכה בתלם, היה מערער את האיקווליבריום העדין ששרר באותם השנים... קח את יציאת מצרים. הערב רב הטיל שמות בהתנהלות היום יומית של המחנה, (אם זה מקרה קורח ועדתו, אם זה כשמשה עלה להר סיני, ע"ע עגל הזהב), היית חייב שלהטיל וטו על חשיבה עצמאית, אתה לא יכול להרשות דמוקרטיה מוחלטת, כשאתה מנסה להקים עם, מאסופה של עבדים.
אני אפנה אותך לחתימה שלי, כשתבין את הגישה שלי לנושא. אני מקיאווליאן. אתה בטח מבין שאתה לא תמצא אצלי מקום ליותר מדי הגינות ושיקולים מוסריים.... אם קראת את התירגום הביקורתי לנסיך (קראתי באיטלקית ואנגלית, אני לא יודע אם בעברית זה גם מופיע), עושים הקבלה למשה, כורח, ועוד מנהיגים מיתולוגים, כשמציגים את הוויטואה לעומת הפורטונה. משה, מן הסתם, הרג מאות מתנגדים, כשייסד עם (מה שלא כתוב בתורה, כמובן, אבל ההיגיון דורש את זה). ככה צריך לעשות מנהיג חזק. אחרת אין לך במה להיאחז.
אני סטיתי מאוד מהנושא ואני מתנצל על כך, אבל מה שאני מנסה לומר, זה שהבעיה עם הדת היהודית, זה חוסר הלגיטימציה לשינויים תלויי זמן. איסורים קולקטיביים היו נחוצים באותו הזמן ללא ספק. ההיסטוריה מלמדת אותנו ומגבה את צידקתם.
כיום.... כיום אנחנו בתמונת מצב שונה, ככה שיש מקום למה שאתה אומר. בכל מקרה, אנחנו אומרים את אותו הדבר בשפות שונות, לצערי, כמו שבטח שמת לב. פשוט צרם לי קצת מה שהבנתי בהתחלה מדברייך.